Calitate,  tradiție și inovație, mai bine de 150 de ani de istorie, Café Gerbeaud din centrul Budapestei,  este locul unde revin de fiecare dată cu aceeași bucurie și plăcere.  Fie pentru plăcerea de a savura  din delicioasele produse pe care le pune la dispoziția vizitatorilor, fie pentru  plăcerea de a sta într-un loc cald și primitor atrăgând  prin eleganța rafinată, prin designul interior realizat din lemn exotic și bronz, candelabre mari și luminoase, fie pentru personalul  amabil și prietenos care te întâmpină de fiecare dată cu zâmbetul pe buze.
                                                             
      Loc cu tradiție,  fiind fondat în 1858  de către Henrik Kugler  cunoscută la început ca și cafenea. Henrik  neavând moștenitori, a vândut cafeneaua  lui Emil Gerbeaud, acesta din urmă provenind  dintr-o familie de cofetari cu renume. 
                          gerbeaud_cake_shop
Experineța lui Gerbeaud nu s-a oprit la ce moștenise din familie, îmbogățindu-și experiența  în Germania, Franța și Anglia.   A făcut  o serie de inovații, cum ar fi creme de unt, creme parizian, sute de feluri de prăjituri,  bomboane, și astfel și-a extins cafeneaua și a dezvoltat unul  dintre cele mai cunoscute magazine de cafea și produse de patiserie din Europa.  A construit  chiar o mică fabrică de ciocolată în care se făceau  praline și diverse  dulciuri,  numele Gerbeaud devenind  cunoscut pentru calitatea produselor artizanale pe care le oferea. 
      În scurt timp era cunoscută ca  fiind cafeneaua  cea mai exclusivistă și cu  cele mai bune produse de cofetărie din Budapesta. Gerbeaud  impresiona și prin candelabrele  de cristal, mesele  aurite care emanau  stil și eleganță, atrăgând  oameni din cele mai înalte statuturi  sociale, inclusiv  Casa Regala a Habsburgilor, locul fiind preferat și de vestita Sissi. 
      Cele două războaie mondiale și regimul instalat ulterior (comunismul) au distrus cultura cafenelelor , inclusiv pe cea a lui Gerbeaud,  locația fiind redenumita Vörösmarty Cafe. 
     În 1984 urmașii familiei  Gerbeaud, în plin comunism au reușit să răscumpere  cafeneaua  și numele său original de la statul maghiar  și până în 1990  Gerbeaud si-a recăpătat strălucirea,  fiind  din nou locul de atracție al vizitatorilor Budapestei.
        Astăzi, Gerbeaud este unul din  locurile cele mai vizitate din Budapesta (Piata Vörösmarty)  oferind specialități  pregătite cu grijă și atenție pe detalii, cum ar fi prăjituri, înghețate, torturi, cornuri, brioșe,  bomboane de ciocolată manufacturate.  Se poate servi  un mic dejun  deosebit,  meniuri speciale numite după diferite orașe: Roma, Bazel, Budapesta, Oslo,  salate și sandwich-uri. 
                        gerbeaud_bonbons
      Prețurile sunt ușor peste medie, dar ca experiență și răsfăț merită vizitat măcar odată.  De exemplu, o felie de tort de 150 . este între 2, 250-2600 Ft, asta înseamna  aprox. 9 euro.
 
     Dacă dorești să iei la pachet, ai  50% reducerela fiecare felie de tort cumparată ( la fel ca și în toate celelalte cofetarii din Ungaria) 
 
     Există unele deserturi,  pe care le-am încercat și le-am încadrat în categoria nemaipomenite. tortul cu arahide sărate și caise, tort cremă Gerbeaud, tort cu vanilie și sos de ciocolată frișcă, nuci și stafide, macarons, tort Dobos.  
000000217_gerbeaud2.jpg.jpg_biga
Cafeneaua are și un bistro cu o ambianță rustică-aristocrată, oferind preparate clasice maghiare și un restaurant gastronomic elegant, restaurantul Onyx, care a câștigat o stea Michelin în anul 2011.
 
    Café Gerbeaud  poate fi vizitată în fiecare zi între  orele 9  si  21.
    Pentru mine este un loc unde vibrează inspirația și îmi alimentează imaginația. Vă invit și pe voi să descoperiți fascinanta lume a delicateselor culinare, făcute cu pasiune, atenție  și bun gust. 
   Inspirație! 

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!