“…diferența între drogarea cu zahăr și drogarea cu narcotice este doar una de nuanță”, scrie  William Dufty   în cartea Sugar Blues

La nivel de informaţie ştim că zahărul dăunează grav sănătăţii, dar ca explicaţie  rămâne alegerea noastră pentru  a afla  mai mult decât ne este oferit.
Aşadar, zahărul  este, fără îndoială, una dintre substanțele dăunătoare de pe piața alimentară  în zilele noastre.  De ce? Pentru că suprimă sistemul imunitar determinând secreţia anormală a unei cantităţi mari de insulină ; pentru că este o substanţă care creează dependenţă ; pentru că este nul din punct de vedere nutriţional, sărăcind organismul de minerale importante cum sunt potasiu și magneziu, etc.

Ce se întâmplă din punct de vedere nutrițional?
Zaharoza, zahărul alb rafinat din sfecla de zahăr,  prin procesul tehnologic la care este supusă are eliminate toate vitaminele, minerale, proteinele, fibrele, apa, cu alte cuvinte, este zero din punct de vedere nutrițional.
Alte zaharuri, precum fructoza (în fructe şi miere),  maltoza (în cereale), lactoza (în lapte)  sunt substanţe naturale cu valoare nutriţională.  La fel putem spune și despre  zahărul brut care este hrănitor şi sănătos, fiind obţinut prin simpla fierbere cu evaporarea apei din sucul de trestie de zahăr.  Aşa numitul zahăr brun din magazinele noastre nu este altceva decât zahăr alb rafinat cu amestec de melasă pentru gust şi culoare.
Și totuși, de ce zahărul este dăunător sănătății? ce se întâmplă în corpul nostru atunci când ingerăm o cantitate mare de zahăr?
Mulți oameni nu realizează ce cantitate de zahăr consumă în fiecare zi, pentru că o mare parte din acesta este ascuns în alimente. De ex: o cutie obișnuită sau sticlă de 330 ml de băutură răcoritoare conţine aprox 7 lingurițe de zahăr rafinat, sau în pâine, care este cel mai popular și cumpărat produs , există o cantitate semnificativă de zahăr pentru că ajută la îmbunătățirea gustului, creând dependență  și  crescând  termenul de valabilitate .  Consumul de zahăr a devenit atât de ridicat , încât a devenit  o problemă în  rândul populaţiei, mai ales în rândul copiilor, afectând considerabil sănătatea fizică şi mintală , manifestând tulburări de comportament şi dificultăţi de învătare , arată un studiu  condus de dr. C. Keith Connors  de la Spitalul de copii din Washington.
Cum stau lucrurile din punct de vedere chimic și biologic?
 În general, se consumă mai mult zahăr decât este necesar corpului pentru producerea de energie. Când  se întâmplă aceasta, ficatul convertește excesul de zahăr și  îl stochează sub formă de grăsimi, sau produce colesterol pe care-l depune în artere.
William Dufty  în cartea Sugar Blues scrie că “diferența între drogarea cu zahăr și drogarea cu narcotice este doar una de nuanță.  Renunțarea bruscă la zahăr duce la apariția simptomelor de abstinență asociate cu narcoticele: oboseală, moleșeală, tristețe, dureri de cap, dureri în membre”.
 Pe de altă parte,  zahărul dezechilibrează sistemul imunitar determinând secreţia anormală a unor cantităţi mari de insulină.   Insulina rămâne în circulaţia sangvină mult timp după ce zahărul a fost metabolizat şi unul dintre efectele sale negative este inhibarea hormonului de creştere secretat de glanda pituitară.  Consumul zilnic al unor cantităţi mari de zahăr induce un deficit al acestui hormon, predispunând la deficienţă imunitară. 
 Zahărul alb rafinat este tratat ca un agent străin toxic de către sistemul imunitar datorită structurii sale chimice nenaturale.  Este principalul acuzat în multe boli şi stări degenerative, el poate cauza cu uşurinţă diabet şi este un factor major în apariţia candidozei.
Fiind nul din punct de vedere nutriţional , organismul trebuie să împrumute din propriile țesuturi vitaminele , mineralele care lipsesc , fiind necesare în procesul metabolizării lui. Astfel, consumul mare de zahăr provoacă reducerea cantității de substanțe nutritive din organism.
Cu ce se poate înlocui zahărul?
Dacă nu vă puteți stăpânii pofta de dulce ,o  puteți lesne satisface  cu un amestec de miere sau  melasă, fructe crude  sau  uscate,  curmale , smochine,   care pe lângă faptul că sunt foarte dulci , sunt  nutritive  și furnizează organismului o serie de beneficii , iar rezultatele se văd în timp și sunt mai mult decât satisfăcătoare.
Așadar, alegerea este de parte noastră!
Să fim sănătoși!

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!