Trăim vremuri de tranziție, vremuri în care informația este peste tot. Ce luăm din această informație? cum discernem dacă e bună sau nu?  este o chestiune de alegere sau poate doar de atenție asupra propriului corp.

“Vreau să am un stil de viaţă sănătos!”  …aud din ce în ce mai des în ultima vreme. Să nu mai punem la îndoială alergarea aproape obsesivă după  produse bio sau eco din supermaketurile înțesate  cu produse care mai de care, aduse de pe nu știu ce meleaguri. Și dincolo de faptul că ne dorim să fim sănătoși,  încotro ne îndreptăm!?

În ultimii ani se vorbeşte din ce în ce mai mult despre “stil de viață sănătos”,  despre diete care te fac suplu în câteva zile,  despre tratamente care te întineresc peste noapte, și din spaima noastră  de a nu muri în chinuri dacă nu facem ceva,  suntem într-o continuă căutare: citim un articol rapid  într-o  revista fără să digerăm informaţia,  urmărim varianta scurta a unui  documentar recomandat de cineva, crezând că acolo este secretul, copiem dieta vecinei care a slăbit 20 de kg într-o lună și uite acum ce bine arată, încercăm să facem cât mai multe fără să ţinem cont de faptul  că schimbările în stilul de viaţă sunt o chestiune de timp, atenție, răbdare şi perseverenţă.

Există zeci, sute de articole despre ce ar trebui să mâncăm , în care, pe de o parte , se  susține consumul de carne slabă, pe de altă parte, se afirmă că organismul nostru nu e creat să digere carne.  Despre orice fel de mâncare există cel puțin un studiu care susține că respectiva te va îmbolnăvi în cele din urmă.   Laptele? E doar pentru bebeluşi!  Pâinea? Conține gluten! Ce e glutenul? E sursa tuturor relelor, după cum am văzut în filmul This Is the End. Carnea de vită? Are toxine!  Fructele şi legumele sunt şi ele pline cu hormoni şi sunt stropite cu pesticide care  duc la riscul unor idigestii puternice și la alergii.   Mierea?  Oo, nu!   mierea   devine toxică la temperaturi ridicate, iar zahărul hrănește celulele canceroase.
Şi uite aşa, aruncăm peste noapte totul din frigider şi astfel, ajungem să ne mai întrebăm dacă mai e ceva bun de mâncat, astfel încât să nu fim  loviţi  de o boală sinistră și să murim în chinuri.

În cazul meu, care nu am o problemă cu greutatea, fiind doar o dorinţă   de a-mi menţine energia , claritatea mentală, vitalitatea şi pofta de viață , am citit, am recitit, am comparat, am stat de vorbă cu experţi în domeniul nutriţiei, am făcut cursuri în domeniul  nutriţie, am luat de peste tot ce am simțit că mi se potriveste şi am pus în practică. Astfel , s-a creat  o legătură între corpul , mintea şi simţurile mele  şi  am ajuns la concluzia ca:

Individualitatea este cheia pentru un stil de viaţă sănătos. Ce i se potriveşte unei persoane s-ar putea să fie chiar total nepotrivit alteia. Trebuie să-ţi foloseşti  intuiţia , să-ţi asculţi corpul , să-ţi rafinezi simţurile,  pentru  că negreşit el îţi va spune de ce are nevoie. Să nu-ţi fie teamă să experimentezi, pentru că numai aşa îţi poţi da seama ce este potrivit pentru tine.

“…diversitate și măsură” , spune Mihaela Bilic, medic specialist în diabet și boli de nutriţie.  Ea  susţine că organismul nostru este astfel construit încât să știe cum să proceseze toate alimentele, iar cei mai mari dușmani ai corpului suntem chiar noi, când luăm decizia să excludem după ureche anumite alimente, fără să înţelegem consecinţele.  „Cea mai practică variantă este să mănânci puţin din tot”.

Nu există o nicio dietă sau program detox şi nici sfaturi magice care să te facă să slăbeşti rapid sau să rămâi la greutatea ideală până la adânci bătrâneţi, dar există câteva ajustări simple pe care le poţi face.

Sfaturile pe care ți le ofer sunt un punct de pornire în construirea unui nou stil de viață.  Așa am început și eu.

1. Gândeşte-te ca  la o călătorie frumoasă, cea mai frumoasă călătorie din viaţa ta.  Pentru că,  în primul rând avem nevoie de o  alimentație sănătoasă  a mintii , cu hrană de cea mai bună calitate, hrana fiind gândurile noastre ,  gânduri din cele mai frumoase, încurajatoare şi optimiste.  În toată călătoria asta , TU eşti personajul principal.  Aşa că, propuneţi să devii EROUL călătoriei tale.

  2. Apoi, adaugă în alimentaţia ta de zi cu zi  verdeţuri, legume şi fructe proaspete. De toate culorile, de preferat legume şi fructe de sezon  și  pe cât posibil,  autohtone .  Dacă nu ești mare fan al legumelor poţi începe prin a le face mai întâi pe grătar  (sunt geniale!),  sau tocănițe,   pe care le asezonezi cu multă verdeaţă: mărar, pătrunjel, coriandru, busuioc, etc.  Apoi, identifică  legumele care-ți plac cel mai mult  şi garantat le poți consuma și crude.  Nici eu nu sunt un fan al legumelor, dar m-am educat foarte mult în ultimii trrei  ani. Ideea este că, pentru un om care vrea să facă o schimbare, e important să înceapă cu pași mărunți.

Verdeţurile, cum ar fi salatele de tot felul, se consumă de preferat înainte de fiecare masă principală, mai ales daca se opteaza pentru proteină animală . Fructele se consumă pe stomacul gol, în general. Dacă nu poţi, nu-i nicio problemă,  le consumi la 1, 2 ore după masă sau sub formă de sucuri

 3.  Fă-ţi un obicei în a bea apă! Nu poţi să bei 2 litri de apă pe zi? Nu intra în panică!  Începe cu mai putin, de exemplu cu un pahar mare cu apă la temperatura camerei dimineaţa , ajută corpul să se trezească și este un stimulent excelent  pentru  tractul digestiv . Este extraordinar  să constați pe  parcursul călătoriei tale, că ai ajuns să bei două chiar  trei pahare cu apă, în loc de unul, fără să-ţi dai seama.Dacă este  ceva la care să renunţați cât mai repede ar fi   apa în timpul mesei şi apa consumata după masă mai devreme de o ora.  Dacă îţi este chiar sete, pregăteşte un ceai digestiv pe care să-l ai la îndemână, cum ar fi ceaiul de ghimbir, ceaiul de sunătoare,  chimen, mușețel.

  4. Găseşte o formă de mişcare pe care să o faci cu plăcere.  Eu  am încercat  multe variante , până m-am oprit la yoga-lates, o mişcare lentă, dar eficienta, pe care o alternez cu alergatul în aer liber.

  5.  Nu- ţi refuza plăcerile, dar cu atenţia pe “echilibru”. Dacă ai poftă de ciocolată sau orice alt dulce, sigur că poţi mânca, asta în cazul în care vrei să  nu te frustrezi, dar între 2-3 bucățele și o tabletă este o mare diferență, la fel cum este între o prăjitură şi trei  negrese sau savarine.

Călătoria pe care o întreprinzi este extraordinar de dinamică. Câteodată este foarte distractivă, alteori poate fi extenuantă. Călătoria individuală pe care fiecare dintre noi o întreprinde este unică. Indiferent de locul în care te afli  în prezent față de locul în care îți dorești  să te afli, nu uita că drumul care duce la destinație începe cu pași mărunți.

Dați-vă timp, răbdare și perseverență!

Să fiți sănătoși!

 

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!